List otwarty Fundacji Trading Jam do KNF w sprawie kryptowalut

Fundacja Trading Jam, wierząc w świetlaną przyszłość jaka rysuje się przed kryptowalutami i technologią blockchain, wystosowała list otwarty do KNF z propozycją wypracowania regulacji prawnych, które pozwolą Polsce być liderem w świecie nowej, cyfrowej ekonomii, a firmom z dziedziny kryptowalut umożliwią legalne i spokojne działanie.

Pełna treść listu poniżej:

Warszawa 22.11.2017

Fundacja Trading Jam
Piękna 24/26A

Komisja Nadzoru Finansowego
Plac Powstańców Warszawy 1
skr. poczt. nr 419
00-950 Warszawa 1

LIST OTWARTY

Szanowni Państwo,

W związku z rozpoczęciem przez Komisję Nadzoru Finansowego prac nad kampanią edukacyjną dotyczącą kryptowalut, my, jako Fundacja Trading Jam, działająca na rzecz i skupiająca inwestorów i traderów indywidualnych, wyrażamy chęć włączenia się we wspomniane prace. Działania te są zbieżne z celami istnienia naszej Fundacji, która skupia się głównie na edukacji finansowej, napiętnowaniu oszustw i nadużyć oraz promocji uczciwych praktyk na rynku finansowym.

Dlatego proponujemy stworzenie “Koalicji na rzecz cyfrowej ekonomii”, która składając się z ekspertów i praktyków rynku kryptowalut, włączyłaby się w stworzenie materiałów edukacyjnych oraz ich należytej promocji.

Uważamy, że odpowiednie podejście do tematu kryptowalut jest dla Polski olbrzymią szansą na uzyskanie miana lidera w nowej, cyfrowej ekonomii XXI wieku.

Dlatego postulujemy:

1) Przeprowadzenie debaty publicznej ze wszystkimi zainteresowanymi stronami: emitentami, inwestorami, właścicielami giełd, właścicielami kopalń oraz programistami.

2) Wypracowanie jasnej definicji kryptowaluty.

3) Określenie sposobów informowania o potencjalnych piramidach i oszustwach oraz postępowania w ich przypadku.

4) Wypracowanie propozycji rozwiązań prawnych dotyczących:

-kwestii finansowo-podatkowych,
-obrotu kryptowalutami,
-emisji kryptowalut.

5) Uzgodnienie sposobów audytowania kopalni współdzielonych (pooli) i giełd kryptowalut.

6) Stworzenie norm dla banków i instytucji finansowych  zgodnych z AML i KYC w interesie posiadaczy rachunków bankowych, którzy są uczestnikami handlu kryptowalutami.

Im szybciej powyższe postulaty zostaną uzgodnione, tym mniej osób zostanie poszkodowanych przez firmy podszywające się pod rzeczywiste kryptowaluty.

Rafał Zaorski Jakub Mościcki

Prezes Zarządu Dyrektor Generalny

One Reply to “List otwarty Fundacji Trading Jam do KNF w sprawie kryptowalut”

1. Ja pamiętam jeszcze dewaluację złotówki o około 10% w latach dziewięćdziesiątych, którą wykonała H.G.W. Delikatne oskubanie.