List otwarty Fundacji Trading Jam do Pana Zbigniewa Ziobry Prokuratora Generalnego

W dniu wczorajszym Fundacja Trading Jam wystosowała list otwarty do Prokuratora Generalnego Rzeczypospolitej Polskiej Pana Zbigniewa Ziobro w sprawie ostatnich doniesień medialnych na temat spraw związanych z „łowcami frajerów„.

List Otwarty Trading Jam do Zbigniewa Ziobry

Poniżej pełna treść listu:

Prokurator Generalny Rzeczypospolitej Polskiej
Pan Zbigniew Ziobro
Prokuratura Krajowa
ul. Rakowiecka 26/30

LIST OTWARTY

Szanowny Panie Prokuratorze,

Jako organizacja społeczna zrzeszająca ponad 13 000 polskich inwestorów indywidualnych rynku kapitałowego, której statutowym celem jest m.in. ochrona inwestorów indywidualnych przed nadużyciami oraz pomoc ofiarom przestępstw na rynku kapitałowym, mając na uwadze niepokojące doniesienia prasowe dotyczące stanu śledztwa prowadzonego przez Prokuraturę Okręgową w Warszawie (sygn. akt PO II Ds. 67.2016) w sprawie Alpha Finex 1) w imieniu całej naszej społeczności zwracamy się do Pana Prokuratora z prośbą o pilną interwencję oraz udzielenie naszej Fundacji wyjaśnień.

Formę niniejszego pisma, jako listu otwartego skierowanego do najwyższego organu prokuratorskiego Rzeczypospolitej Polskiej, motywujemy wagą sprawy oraz zatrważającymi informacjami płynącymi z mediów. Mamy na myśli z jednej strony: liczbę osób poszkodowanych, wielomilionowe szkody ludności, domniemane zabójstwo kluczowego świadka, nękanie i zastraszanie innego świadka, z drugiej zaś strony: widoczną bezradność działań podległej Panu jednostki prokuratury. Otóż, jak wynika z informacji ujawnionych przez portal „money.pl”, w sprawie Alpha Finex dotyczącej prowadzenia nielegalnych platform inwestycyjnych głównie przez obywateli Izraela i Federacji Rosyjskiej, pokrzywdzonych zostało blisko 1000 osób (ujawniono 263) na kwotę co najmniej kilkudziesięciu milionów złotych. Ofiary, którym oferowano oszukańcze inwestycje na pseudo-instrumentach finansowych były werbowane na podstawie nielegalnie pozyskanych danych osobowych z banków i innych instytucji.

Następnie, zwerbowanym ofiarom symulowano pozorne inwestycje na platformach OTC działających poza obrotem zorganizowanym, podczas gdy realne środki finansowe powierzone grupie przestępczej były na bieżąco wyprowadzane zagranicę poprzez sieć przestępczych spółek.

W pierwszej kolejności, nasze zdumienie budzi informacja, iż do tak poważnej I złożonej sprawy: wymagającej wiedzy specjalistycznej, współpracy służb, biegłych i innych organów państwowych, a także międzynarodowej pomocy prawnej zaangażowany został jeden prokurator i jeden funkcjonariusz policji!

Z doniesień prasowych wynika, iż dotychczas także jedna osoba – obywatel Izraeala, Eyal P. – usłyszała zarzuty oszustwa i prowadzenia działalności maklerskiej bez zezwolenia, podczas gdy pozostali członkowie grupy przestępczej (kilkadziesiąt osób) pozostają na wolności kontynuując w Polsce i zagranicą tę samą działalność przestępczą, określaną jako boiler room2, tyle że pod innymi nazwami spółek. Wedle ogólnodostępnych informacji nikomu poza Eyalem P. nie przedstawiono zarzutów, zaś w całej sprawie do tej pory nie zostały sformułowane zarzuty prania brudnych pieniędzy ani udziału w zorganizowanej grupie przestępczej.

Pomimo toczącego się od wiosny 2016 r. śledztwa oraz postawienia zarzutów szefowi Alpha Finex – do października 2017 r. Eyal P. oraz jego wspólnicy bez najmniejszych przeszkód kontynuowali przestępczą działalność cały czas przyjmując od ludności nowe środki, które mimo prokuratorskiego śledztwa oraz postawionych zarzutów były każdego dnia wyprowadzane zagranicę. O tym wszystkim wiedziała Prokuratura i podległe jej służby. O sprawie była także informowana Komisja Nadzoru Finansowego. Zaniedbanie to doprowadziło do sytuacji, w której obecnie zabezpieczona przez Prokuraturę kwota stanowi zaledwie ułamek majątku przywłaszczonego i wyprowadzonego zagranicę na szkodę ludności.

Przestępcy na swych profilach facebookowych jawnie wyśmiewają się z swoich ofiar. Tworzą prześmiewcze memy o ofiarach; bez zahamowania chwalą się, kto wyłudził od „frajera” większą kwotę. Kpią z bezradności Prokuratury i policji. Grożą świadkom; do części ofiar wciąż wydzwaniają z numerów VOIP oferując dalsze „inwestycje” w nowych boiler roomach; niekiedy będąc w stanie wskazującym na spożycie środków odurzających zwyczajnie dzwonią do swoich ofiar by się z nich grupowo ponabijać.

Świadek, który zdecydował się ujawnić szczegóły działania grupy przestępczej początkowo został zastraszony groźbami pobicia i porwania rodziny, a następnie zdemolowano jego auto. Osoba ta pozostaje w ukryciu w obawie o swoje życie i zdrowie. Nagła śmierć młodego człowieka, byłego pracownika Alpha Finex, który był jednym z najistotniejszych źródeł informacji budzi uzasadnione podejrzenie, iż prawdopodobna jest wersja zabójstwa na tle zemsty ze strony grupy przestępczej. Mimo to, jak donosi money.pl, Prokuratura kompletnie zbagatelizowała ten wątek, z góry przyjmując założenie nieumyślnego spowodowania śmierci.

Zarówno do mediów jak i do naszej Fundacji zgłosiły się osoby poszkodowane, przerażone i zdumione bezradnością działań Prokuratury.

Powyższe okoliczności w sposób nieunikniony nasuwają następujące pytania:

1. Dlaczego Prokuratura prowadząc śledztwo co najmniej od wiosny 2016 r. nie zablokowała i nie zabezpieczyła majątku przestępczych spółek i osób fizycznych przyjmujących nowe depozyty od ludności, uniemożliwiając wyprowadzenie środki zagranicę?
  2. Czy prawdą jest, że nikomu poza Eyalem P. nie postawiono zarzutów karnych?
  3. Dlaczego w trakcie trwającego śledztwa Prokuratura nie uniemożliwiła głównym sprawcom ucieczki z Polski oraz wyprowadzenia majątku?
  4. Dlaczego do prowadzenia śledztwa o tak wielkiej wadze wyznaczony został tylko jeden prokurator i jeden policjant?
  5. Dlaczego nie stworzono zespołu śledczego? Czy do sprawy zostały zaangażowane inne organy takie jak: Główny Inspektor Informacji Finansowej, Centralne Biuro Śledcze, Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego? Czy Prokuratura zwróciła się do zagranicznych i międzynarodowych organów ścigania np. Interpol w celu uzyskania pomocy prawnej w zakresie namierzenia środków finansowych oraz ujęcia przebywających zagranicą sprawców?

Prosimy Pana Prokuratora o udzielenie nam odpowiedzi na powyższe pytania, lecz przede wszystkim o pilną interwencję skutkującą poważnym, a nie pozornym, zaangażowaniem w sprawę Prokuratury oraz innych organów państwowych. Jesteśmy pełni wiary, że Pańska interwencja doprowadzi do ukrócenia tego typu procederu, rychłego postawienia sprawców przed obliczem wymiaru sprawiedliwosci oraz zwrotu przywłaszczonego mienia osobom poszkodowanym.

Z wyrazami szacunku,

_________________

1) „Reportaż money.pl: Warszawskie „kotłownie”. Wyciągną ostatni grosz od inwalidy i wyśmieją straty klientów”, https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/forex-kontrakty-cfd-inwestowanie-wdebiuty,179,0,2383283.html

2) Pot. „Kotłownia”, firma para-maklerska prowadząca działalność bez zezwolenia lub z rażącym naruszeniem warunków zezwolenia, której jedynym celem jest wyłudzanie i defraudowanie środków finansowych ludności pod pozorem inwestycji na rynku kapitałowym.