Stanowisko Fundacji Trading Jam w sprawie propozycji ESMA

Stanowisko Fundacji Trading Jam

W sprawie regulacji ESMA odnośnie ochrony inwestorów detalicznych na rynku CFD (ESMA35-43-904)

Fundacja Trading Jam, działająca w imieniu i interesie traderów i inwestorów indywidualnych, z niepokojem przyjęła pomysł ESMA (European Securities and Markets Authority) mający na celu wprowadzenie pozornej ochrony klientów detalicznych na rynku CFD. W naszej ocenie dwa główne rozwiązania proponowane przez ESMA przyniosą skutek odwrotny do zamierzonego:

1. Ograniczenie dźwigni finansowej do przedziału 30:1-5:1 spowoduje, że klienci będą musieli ryzykować większym kapitałem, aby zajmować takie same pozycje jak do tej pory. Spowoduje to zatem zwiększenie, a nie zmniejszenie ryzyka utraty środków.
  2. Zasada liczenia depozytu dla pojedynczej transakcji, a nie dla całego depozytu sprawi, że wiele zyskownych strategii inwestycyjnych (w tym zajmowanie pozycji „w strefie”) stanie się niemożliwe do zastosowania, a inwestycja zmieni się w czysty hazard.

Natomiast jako Fundacja Trading Jam pozytywnie oceniamy propozycję ESMA w sprawie zapewnienia klientom ochrony przed ujemnym saldem, która faktycznie chroni inwestorów przed stratą większą niż wpłacony depozyt. Podobnie pozytywnie oceniamy propozycję wprowadzenia ostrzeżeń o ryzyku, ograniczeniu bonusów i zakazu oferowania klientom opcji binarnych, których krótki czas trwania czyni z nich hazard, a nie inwestycję.

Oceniamy, że wprowadzenie w życie proponowanych regulacji w niezmienionym kształcie w całej Europie spowoduje odpływ inwestorów do brokerów zlokalizowanych poza UE, a tym samym pozbawi ich całkowicie ochrony prawnej i radykalnie zwiększy ryzyko utraty całości kapitału.

Zachęcamy wszystkich zainteresowanych do zgłaszania swoich zastrzeżeń w procesie konsultacji na stronie ESMA:

Rafał Zaorski

Jakub Mościcki

Dyrektor Generalny

3 Replies to “Stanowisko Fundacji Trading Jam w sprawie propozycji ESMA”

1. Ograniczenia sa bezsensu. Rynek powinien sam się regulować bez wplywu stron trzecich.

1. taa, właśnie widać jak to doskonale działa w kryptowalutach :^)

2. I już ptakach, czas uciekac poza UE…