Słuchaj radia TJS na żywo

#znosimyBelke – list otwarty do Rządu ws. zniesienia podatku Belki

Fundacja Trading Jam reprezentująca 38 tysięcy członków, zwraca się się do Kancelarii Premiera, Prezydenta, do Ministra Finansów oraz do GPW z listem otwartym ws. zniesienia „podatku Belki”. Podatek wprowadzony tymczasowo – obowiązuje już 19 lat. Akcja #znosimyBelke.

Podatek Belki nie dotyczy jedynie zysków kapitałowych od giełdy, ale również muszą go płacić osoby, które oszczędzają pieniądze na lokatach oraz kontach oszczędnościowych. Ministerstwo Finansów w 2017 roku, w odpowiedzi na jedną z interpelacji poselskich odpowiedziało, że wprowadzenie zwolnienia z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych przychodów (dochodów) z kapitałów pieniężnych byłoby możliwe tylko wówczas, gdy skutki tej preferencji podatkowej, w postaci zmniejszenia wpływów do budżetu państwa pozwoliłyby na realizację celów, które w konsekwencji stworzyłyby długotrwałe mechanizmy do dalszego rozwoju gospodarki państwa i poprawy życia polskich obywateli.